sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1, Arto Salonen

Yritysten työpaikkojen vähennykset vaikuttavat negatiivisesti suomen talouskasvuun ja pienentämällä suomen bruttokansantuotetta koska työtä tekevien kansalaisten määrä vähenee ja tulot pienenenevät. Työpaikkojen vähentyessä monien talous joutuu koetukselle joka johtaa siihen että vähemmän rahaa kiertää suomen markkinoilla joka johtaa kansantalouden supistumiseen. Työpaikan menetys tai jopa pelkkä uhka sen menetyksestä voi johtaa siihen että ihmiset alkavat säästää rahaa ”pahan päivän varalle” joka puolestaan ajaa valtion kansantaloutta entistä alemmas ja estää pienenkin talouskasvun koska ihmiset eivät ole suostuvaisia käyttämään rahojaan. Usein irtisanomiset keskittyvät pienelle alueelle kun suuret yritykset irtisanovat ihmisiä suurina määrinä esimerkiksi sulkiessaan tehtaan tai myymälän joka voi vaikuttaa jonkun tietyn alueen/kunnan talouteen erittäin vakavasti ja ajaa kunnan talouden erittäin heikkoon asemaan. tämä voi johtaa ihmisten muuttamiseen pois kunnasta ja siten myös rasittaa lähikuntia.

Ihmisten ostovoiman heikkeneminen johtaa taas yrityksissä huonoon tuottoon, uusiin säästöihin ja taas edelleen uusiin YT-neuvotteluihin. Työpaikkojen vähennykset johtavat taas ostovoiman heikkenemiseen entisestään joka johtaa heikon talouden kierteeseen eli talouslamaan joka jatkuu niin pitkään kun ihmisten ja maiden ostovoima on heikko.

Artikkelista ilmenee ihmisten säästötoimenpiteet siten että ei enään käydä ulkona syömässä ostetaan uusia tuotteita vain harvoin kuten vaatteita ja elektroniikkaa. Samoista syystä esimerkiksi asunto- ja autokauppa on tällä hetkellä erittäin heikkoa koska ihmiset eivät luota oman työpaikkansa säilymiseen tarpeeksi jotta uskaltaisivat käyttää rahaa suurina määrinä vaan mielummin säästävät sen työpaikan menetyksen varalle. Myös ihmiset jotka uskaltautuvat suuriin ostoksiin usein miettivät ostoksen tarpeellisuuden moneen kertaan ennen ostopäätöksen tekemistä joka kuvastaa hyvin ihmisten epävarmuutta taloustilannetta kohtaan.

1 kommentti:

  1. Niina Lahtisen kommentti:

    Teksti on kirjoitettu luontevasti ja on helppo lukuista. Siellä täällä on kirjoitusvirheitä, esim. puuttuu isot kirjaimet ja pilkut. Tekstin rakenne ja jaottelu on hyvät.

    VastaaPoista