torstai 16. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1 Erika Manninen

Helsingin Sanomissa kerrotaan eri yrityksien yt-neuvotteluista, jotka johtavat työntekijöiden irtisanomisiin. Melko suurten yrityksien, kuten esimerkiksi Valion ja Keskon yt-neuvottelut vaikuttavat myös Suomen talouskasvuun. Suomen talouskasvu pienenee, kun pienemmän työntekijämäärän vuoksi ei pystytä tuottamaan niin paljon tavaroita. Irtisanomisten vuoksi myös irtisanotuilla on vähemmän rahaa ostaa tavaroita, jolloin tavaroilla ei ole niin paljoa myyntiä ja tuotantoa joudutaan mahdollisesti vähentämään.

     YT-neuvotteluilla on vaikutusta myös kansantalouteen. Irtisanottavien henkilöiden tulot vähenevät, jolloin kunta ja valtio eivät voi periä niin paljon veroa ja tämän seurauksena kunnat ja valtio eivät pysty tuottamaan niin paljon verorahojen avulla tuotettavia palveluita. Myös erilaisia tukia, esimerkiksi työttömyyskorvausta joudutaan maksamaan vähemmän. Näin ollen kansantalous heikkenee ja raha jää ”paikoilleen”. Yritykset joutuvat laskemaan hyödykkeidensä hintoja, kun kuluttajilla on rahaa vähemmän. Valion yt-neuvotteluiden syynä on esimerkiksi Venäjän tuontikielto ja teollisuustuotteiden romahtanut hintataso maailmanmarkkinoilla. Tämä osoittaa, kuinka myös muiden maiden talous vaikuttaa globalisoidussa maailmassa myös Suomeen.

    Helsingin sanomien artikkeli kuluttajien uskosta ja luottamuksesta Suomen talouteen, tuo esille kuinka suomalaiset pelkäävät työttömäksi joutumista ja kuinka he ostavat nykyään vähemmän esimerkiksi vaatteita, rahan säästämisen takia. Myös ravintoloissa käydään entistä vähemmän ja elintarvikkeita ostetaan mahdollisimman halvalla. Ihmiset eivät osta niin paljoa hyödykkeitä, jolloin niitä myyvät yritykset saavat vähemmän rahaa ja joutuvat pohtimaan esimerkiksi tuotantoa ja työntekijöiden määrää uudelleen, koska ansiot ovat pienemmät. Se taas vaikuttaa omalta osaltaan esimerkiksi verotukseen ja koko yhteiskuntaan.
     Kokonaisuudessaan esimerkiksi tällaisilla yt-neuvotteluilla on siis merkittävä vaikutus sekä talouskasvuun, että kansantalouteen.

1 kommentti:

  1. (Tiina Purhon kommentti:)

    Johdattelet lukijan lyhyesti, mutta ytimekkäästi suoraan asiaan. Olet eritellyt selkeästi syitä ja seuraamuksia talouskasvun ja kansantalouden heikkenemiselle ja vahvistat havaintosi hyvillä esimerkeillä. Lukijalle ei jää epäselväksi mitä olet tarkoittanut ja huomaa, että olet lukenut ja paneutunut hyvin aineistoihin. Varsinkin tehtävässä 2, perustelet hyvin epävarmuuden tuomat seuraukset kansantaloudelle. Kaiken kaikkiaan selkeä ja hyvä teksti.

    VastaaPoista