tiistai 14. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1 Kaisu Lindén

Työpaikkojen vähennys ei välttämättä vaikuta Suomen talouskasvuun, jos työntekijöitä aletaan korvata koneilla. Talouskasvu voi alkaa nousemaan laskun sijaan. Ihmiset tietysti joutuvat perheissä rahan menoa paremmin miettimään, kun toinen osapuoli menettää työnsä koneelle, mutta jos kone saa aikaan saman työn -tai jopa enemmän halvemmalla, työntekijän poistaminen on luonnollista. Suurien maailmanlaajuisempien yhtiöiden kohdalla, kun vähennetään suomen paikkoja, saattaa siitä olla enemmän haittaa, kuin hyötyä. Suomi ei ole mukana isoissa jutuissa ja jää pois maailmanmenosta. Tuotteita tuotetaan enemmän, mutta ei saada välttämättä myytyä, ja kun yhteydet ulkomaille hälvenee, ei sieltäkään tuottoa tule.
               Työpaikkojen menetys vähentää rahankulutusta ja se tietää sitä, etteivät yritykset saa tuottoa niin paljoa. Julkinen sektori antaa työttömille tukia, ja lopuksi alkaa saamaan itsekin taas kuluttajilta rahoja yrityksiltä ja veronmaksajilta. Asiat pysyvät melko samoina.
             Kuluttajat miettivät tarkasti, mihin rahansa pistävät, elintarvikkeiden, vaatteiden ja muun oleellisen suhteen. Venäjälle menevät tuotteet ovat jääneet suomeen, ja ne on saatava myytyä, etteivät ne mene hukkaan. Kuluttajat epäröivät ostaa niitä, venäjänkielisen etiketin vuoksi, ja voiko tuote olla turvallinen, jos se on venäjälle menossa. Rahaa ei venäjänviennin kautta ainakaan hetkeen tipu. Ostoksia vältellään niin pitkään kuin mahdollista. Tuotteet ovat taas alkaneet kestämään, eikä ole tarvetta ostaa uusia, tai pyritään säästämään mahdollisimman paljon, ostamatta mitään ylimääräistä. Ostamista venytetään ajattelemalla, että hinta tippuu ajan myötä halvemmaksi, tai ostetaan sitten kun on alennukset. Näin toimivat monet kuluttajat. Ukrainan ja Venäjän väliset kiistat ovat vaikuttaneet suomen vientiin merkittävästi. Venäjälle on viety aina paljon hyödykkeitä ja nyt yhteydet katkesi kuin seinään Putinin määräyksestä.
       Seurauksena huonosta rahan liikkumisesta on hintojen kallistuminen, jotta saataisiin sitä tuottoa lisättyä, kun työpaikkojakin vähennetään monista paikoista. Veroja kiristetään ja vielä vähemmän halutaan ostaa mitään tai maksaa mistään muustakaan enemmän kuin olisi tarve. 

2 kommenttia:

  1. Talouskasvusta ja kansantaloudesta selittäminen on onnistunut loistavasti ja aineistoihin on perehdytty kunnolla, joka näkyy erinoimaisesti kirjoitettuna tekstinä ja olet osannut yhdistää eri asioita eri aineistoista luoden hyvän ja yhtenäisen tekstin. Mitään negatiivista en osaa sanoa. Mielestäni olit myös selittänyt erittäin hienosti Ukrainan ja Venäjän kriisin vaikuttamisesta Suomen markkinoihin.

    VastaaPoista
  2. Hieno ja monipuolinen sisältö, johon kiinnitin huomiota varsinkin tekstin helppoudesta. Sitä voi lukea sellainenkin ihminen, joka ei tiedä taloudesta lähestulkoon mitään ja silti ymmärtää asian pointin täysin, Otat tekstissä esille hienoja pointteja, kuten Ukrainan ja Venäjän väliset kiistat mikä tuo asiantuntijamaisen käsityksen siitä, että tiedät missä mennään.
    Pienenä miinuksena lähteiden puuttuminen ja se, että tietämätön ihminen ei välttämättä tiedä, mistä tässä asiassa puhut. Pieni maininta esim. Helsinginsanomista ja yt neuvotteluista olisi ollut kohdallaan. Mutta sinulla ei ole Kaisu mitään hätää kirjoituksen suhteen! Hyvä teksti josta nyt voi lähtä parantamaan sitten ensikertaan!

    VastaaPoista