tiistai 14. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1 Roy Rytikangas‏

Suomessa YT-neuvottelujen määrä on kasvanut vuosi vuodelta yhä enemmän ja työpaikan saaminen on entistä vaikeampaa. Yritysten vähentäessä työvoimaa, valtio joutuu maksamaan yhä useammalle työttömyystukia yhä vähemmillä työssäkäyvien verorahoilla. Harvemmilla ihmisillä on varaa ostaa erilaisia hyödykkeitä ja näin vähentäen myös yritysten tuloja entisestään, joka laskee jo nyt puutteellisia valtion verorahoja. Tämä aiheuttaa alati vähenevää rahojen käyttöä, joka hidastaa talouskasvua. Kansantalouteen YT-neuvottelut vaikuttavat pelkona, jolloin ihmiset jättävät rahaa säästöön, sillä jos he joutuvat irtisanotuksi, tuleva rahamäärä ei riitä enää kustantamaan entisiä auto- ja asuntolainoja ja entistä ylellistä elämänlaatua. Kunnat saavat vähemmän rahaa, jolloin julkisiin parannuksiin jää vähemmän rahaa, joka saattaa vähentää kuntaan muuttajien määrää, näin jatkaen oravanpyörää. Pankit taas hyötyvät pääasiassa tästä, sillä huonoina aikoina pankeista otetaan lainaa kustantamaan entisiä elämäntapoja ja näin saaden myöhemmin rahansa takaisin korkojen kera. 
                      Suomessa ihmisten entiset ylelliset tottumukset, kuten samppanjan juonti on vähentynyt, kuten moni muukin asia. Ihmiset eivät käy enää niin usein syömässä ulkona ravintoloissa, ostetaan mahdollisimman edullisia elintarvikkeita, vaatteita ei osteta enää niin paljoa. Nämä edellä mainitut esimerkit ovat seurausta epäluottamuksesta Suomen talouteen ja tulevista veronkorotuksista. Ihmiset yrittävät välttää luksusta ja pitää rahaa säästössä mahdollisten irtisanomisten varalle. Myös Venäjän talouspakotteet kuten myös Ukrainan ja Venäjän kriisi saavat kuluttajia käyttämään rahojaan varovaisemmin ja yrittävän säästää kaikessa mikä on mahdollista. Tämä ihmisten epävarmuus saa Suomen kansantaloutta laskemaan entisestään, kun suomalaiset suosivat mahdollisesti halvempaa ulkomaista lihaa, jättävät ostamatta ennen ostettuja hyödykkeitä, joita tavallisesti menee Suomessa kaupaksi. Laskeva varojen käyttö saa myös yritykset irtisanomaan jatkuvasti enemmän ihmisiä pysyäkseen plussalla.

2 kommenttia:

  1. Tekstissä oli muutamaan otteeseenkin toistoa. Ensimmäisessä kappaleessa puhuttiin esimerkiksi yhä vähemmistä työssäkäyvien henkilöiden verorahoista, ihmisten vähemmästä varakkuudesta ja vähenevästä rahojen käytöstä. Toisessa kappaleessa puolestaan mainittiin muutamaan kertaan hieman hajanaisesti kuinka jotkin ostamiseen liittyvät asiat ovat vähentyneet, mikä teki tekstistä hieman epäselvemmän. Tekstissä oli kuitenkin paljon asiaa ja tietoa siitä, mitä tapahtuu, kun talous laskee. Tämä oli hyvin huomioitu ja lähteestä oli kerätty paljon hyödyllistä tietoa.

    VastaaPoista
  2. Kirjoituksessa on hyvin otettu esille verorahojen tärkeys niin valtiolle kuin myös yksittäiselle ihmiselle. Verorahojen puutteesta seuraavat seuraukset on mainittu, mutta niistä olisi voinut kertoa hiukan tarkemmin, kuten mitä niitä on ja miten ne vaikuttavat. YT- neuvotteluiden seurauksista olisi voinut kertoa hiukan tarkemmin eikä vain kertoa mitä niitä seurauksia on. Tekstissä on kerrottu monia eri näkökulmia tehtävänannon kysymyksiin, mutta jäin kaipaamaan tarkempia perusteluja miksi mainitsemasi asiat vaikuttavat talouteen ja miten ne vaikuttavat. Kokonaisuudessaan oikein hyvä ja tiivis paketti.

    VastaaPoista