torstai 16. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1 Tiina Parkkila

Suomi tulee tulevaisuudessa kokemaan mahdollista tappiota mitä tulee Suomen kansantalouteen ja talouskasvuun. Helsingin sanomien uutisartikkeleista selviää mm. Microsoftin, Valion, Tieton ja Keskon irtisanovan työntekijöitään erilaisista syistä, kuten esimerkiksi Venäjän tuontikiellon takia tai vaikka tärkeän yhteistyökumppanin merkittävän supistumisen takia.

Tämä vaikuttaa myös Suomeen näin teollistuneena maana, sillä yleisellä tasolla teollistuneet maat ovat tottuneet jatkuvaan talouskasvuun, minkä menettäminen horjuttaisi Suomen Kansantaloutta niin kuluttajien, kuntien ja yritysten kannalta. Jos yrityksen pitää irtisanoa työntekijöitään nihkeän rahatilanteensa vuoksi, tai kun tuotteita saadaankin myytyä vähemmän kuin ennen, ei kuluttaja saa palkkaa millä ostaa esimerkiksi kyseistä hyödykettä, niin kuin ei verojakaan jotka taas ovat elintärkeitä julkiselle sektorille joka takaisi kuluttajille elintasokkaan paikkakunnan. Talouskasvusta muuttuisi alaspäin laskeva käyrä syystä että Kansantalouksen tasapaino horjuisi huonompaan päin.
On vaikea ihmetellä Suomalaisten luottoa Suomen talouteen. Helsingin sanoman uutisartikkelin mukaan valtiomme luottamusindikaattorista ilmenee, että kuluttajien luottamus talouteen 2014 syyskuussa oli heikointa lähes kahteen vuoteen. Lisäksi tilannetta pahentaa suhteellisen suuri työttömyysaalto mm. yllämainituista yrityksistä ja ” Suomen talous ei kasva – tulevat veronkiristykset, kuluttajien ostovoima heikkenee selvästi, mikä puolestaan heikentää talouskasvun edellytyksiä” niin kuin Paski Kuoppamäki Danske Bankista kommentoi asiaa. Suomalaiset yrittävät myös elää säästämällä rahaa katsomalla tarkemmin halpoja hyödykkeitä, kuten ruokaa ja tarvittavia vaatteita.

Uutisartikkelista heijastuu Suomalaisten epävarmuus. Asiakkaat eivät osta asioita suoraan, vaan harkiten ja mahdollisilla alennuksilla. Monet yritykset kärsivät ja kansantalous kärsii, kun hyödykkeitä ei pidä valmistaa niin paljon kuin ennen, yksiköitä lopetetaan ja työntekijöitä lakkautetaan, jotta velkoja ei kertyisi. Näin saadaan aikaan Suomen Kansantalouden ”loppumaton” noidankehä. 

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Johdattelet tekstisi alussa hyvin itse aiheeseen.
    Vastaat melko suppeasti siihen miten irtisanomiset vaikuttavat talouskasvuun. Olisit voinut enemmän avata vaikutuksia talouskasvuun, ja pohtia jokaista vaikutusta hiukan enemmän vaikka omissa lauseissaan. Nyt tuntuu kuin mainitsisit kaikki pointit sivulauseessa ikään kuin ohimennen. Voisit muun muassa kertoa enemmän miksi verot ovat julkiselle sektorille elintärkeitä. Samaa suppeutta on huomattavissa pitkin tekstiä, kuten kohdassa jossa toteat irtisanomisten vaikutuksen kansantalouteen. Siihen voisit vielä lisää perustella miksi kansantalouden tasapaino horjuisi. Voisit esimerkiksi kertoa että kansantaloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja että näin ollen myös irtisanomisilla näkyy suuret seuraukset.
    Kerrot hyvin miten huonon talouskasvun aiheuttama epävarmuus ilmenee. toteat esimerkiksi että ihmiset säästävät enemmän ja ostavat halvempia hyödykkeitä. Toki olisit voinut vielä lisätä, että halvempien tuotteiden ostaminen ja esim. ylellisyystuotteiden kulutuksen heikkeneminen saattavat johtaa tuotannon yksipuolistumiseen.
    jatkossa voisit vielä kiinnittää huomiota hiukan parempaan kirjoitusasuun ja laajempaan asioiden avaamiseen. Hyvä Tiina, tästä on hyvä jatkaa :)

    VastaaPoista