sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1, Topi Eerola

Nyt kun Valio ja muut isot yritykset irtisanovat henkilöstöä niin siinä kärsii Suomen kansantalous sekä Suomen talouskasvu, koska kun yhtiöt irtisanovat henkilöstöä niin heille juodutaan maksamaan muun maassa työttömyys korvauksia. Tämä siis hidastaa Suomen talouskasvua ja kansantaloutta sillä kun työttömille joudutaan maksaamaan työttömyys korvauksia eikä heiltä oteta veroa niin paljoa niin valtion ja kuntien palvelut vähenee tai niiden laatu heikkenee ja tämä näkyy esimerkiksi kyläkoulujen lopettamisina ja terveyskeskusten lakkauttamisina sekä verotuksen kiristämisenä.Kun ihmisillä ei ole työtä niin he eivät kuluta hyödykkeitä samaan tahtiin, koska heillä ei ole yksinkertaisesti varaa. Tämä taas tarkoittaa sitä että hyödykkeitä ostetaan vähemmän ja yritys joutuu taas irtisanomaan ihmisiä ja Suomi joutuu maksamaan asukkaille työttömyys korvauksia ja talous laskee entisestään. Suomen vienti kärsii myös irtisanomisista, sillä jos ja kun yritys joutuu leikkaamaan henkilöstöä tässä taloustilanteessa niin se kertoo siitä, että tilauksia ulkomailta ei ole tullut samaan tahtiin kuin ennen ja tästä taas seuraa se että Suomen talous kärsii vielä enemmän. Suomen talous ei siis kasva vähentämällä työpaikkoja, vaikka se auttaisi yrityksiä.Eli siis kansantalous laskee kun kuluttajat eivät osta tarpeeksi hyödykkeitä ja tämä voi johtaa irtisanomisiin tai jopa konkursseihin.

Helsingin Sanomomien artikkelista käy ilmi huonon talouskasvun aiheuttama epävarmuus siten että Ida Kohtamäki ei ostanut terassikalusteita nyt vaan oli jäänyt harkitsemaan ostostaan ja arvelee että saa pöydän halvemmalla syksyn alennusmyyneistä. Myös samppanjan myynnin 10% tippuminen edellisvuoteen verrattuna kertoo ihmisten heikosta luottamuksesta talouteen, sillä sitä pidetään ”luksustuotteena” eivätkä ihmiset osta enään niin paljoa touteita joita he eivät välttämättä tarvitse esimerkiksi uutta pukua. Artikkeli Suomen talouden kasvusta käy ilmi myös se että suomalaisten epävarmuus talouskasvuun on huomattava ja se että kuluttajat pelkäävät työttömäksi jäämistä. Nimittäin kuluttajien luottamusindikaattori taulukko kertoo sen että suomalaisten luottamus Suomen talouteen on synkentynyt, johtuen suurista irtisanomismääristä sekä Venäjän ja Ukrainan kiristyneistä väleistä. Kun luottamusta kansantalouteen ei ole, niin jotkut ihmiset ostavat kakkostuotetta eli ostetaan esimerkiksi halvempaa Rainbow-colaa eikä kalliimpaa aito Coca-colaa.

1 kommentti:

  1. Kaikin puolin kattava teksti Suomen talouskasvusta ja mkana myös oivaltavia esimerkkejä joilla havainnollistat asiaa ja tuet kirjoitustasi. Asiat olet selittänyt niin että tyhmempikin tajuaa. Hyvä Topi!

    VastaaPoista