torstai 30. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 2, Jaakko Koskinen

Syyskuussa valmiiksi saatu eläkeuudistus nostaa eläkeiän alarajaa. Eläkkeet maksetaan uudistuksen jälkeen tulojen mukaan, jolloin kaikki eivät saa samaa määrää eläkettä. Valtio säästää tässä, koska voidaan maksaa vähemmän eläkettä joillekin henkilöille. Eläkeiän alarajaa nostetaan 3kk joka syntymävuoden kohdalta vuodesta 1955 lähtien 65 vuoden ikään asti, jonka jälkeen eläkeiän alaraja nousee vuosittain 1-2kk. Tällöin valtio saa kolmeksi kuukaudeksi enemmän työvoimaa ja veronmaksajia kuin normaalisti. Valtion ei tietenkään tarvitse maksaa eläkkeitä tällöin. Tämä vaikuttaa kestävyysvajeeseen positiivisesti, koska valtio saa näistä kolmesta lisäkuukaudesta vuosittain tuloja, jolloin eläkemaksu menot eivät vaikuta niin paljoa valtion talouteen. 

Suomen velkaantumiseen on keksitty muutamia keinoja sen korjaamiseen. Eläkeiän korottamisen lisäksi on ehdotettu sosiaali- ja terveyspalvelutuotannon tehostamista ja kuntien tehtävien karsimista. Suomessa väestön ikääntyminen tapahtuu muita EU-maita aikaisemmin, joka tekee ikääntyviä heikentävistä toimista vaikeampaa, koska heitä on normaalia enemmän. Eläkeikään joudutaan silti puuttumaan Julkisen talouden takia. Kun suuret ikäluokat vanhenevat heihin kuluvista hoivamenoista ollaan huolissaan. Tämän takia tarvittiin sote-uudistusta, joka myös tapahtuu. Sote-uudistuksessa pystytään vähentämään tarvittavien sosiaalityöntekijöiden määrää kolmesta tuhannesta tuhanteen, joka vaikuttaa positiivisesti kestävyysvajeeseen. Kuntien tehtäviä vähennettiin jopa miljardin euron edestä, joka vähentää menoja. 

Korjausliikkeistä löytyy tietenkin myös negatiivisia puolia. Eläkeiän nostaminen ei miellytä kansalaisia ikinä. Sosiaali -ja terveyspalvelutuotannon tehostaminen taas siirtää terveyskeskukset pienistä kunnista kaupunkeihin, jolloin ihmisten matkat lääkäriin ovat pidemmät, joka ei tee kansasta tyytyväistä.

2 kommenttia:

  1. Kerroit hyvin eläkeuudistuksesta ja sen perustiedoista!Mutta kerroit tekstissä enemmän siitä, mitä tapahtuu, muttet siitä, miten se tulee vaikuttamaan valtioomme. Olit kertonut aika suppeasti toisesta kohdasta, missä käsiteltiin Suomen ongelmakohtia ja niiden korjaamisen negatiivisia haittoja.
    Teksti oli kuitenkin yleisellä tasolla rakentava ja asioiden ydinpointti tuli selväksi.
    Hienoa työtä Jaakko!
    - Tiina Parkkila & Katarina Welin

    VastaaPoista
  2. Arto Salonen kommentoi:
    Kerrot tekstissäsi paljon eläkeuudistuksesta ja sen mukanaan tuomista muutoksista ja säännöistä mutta kerrot sen vaikutuksista kestävyysvajeeseen hieman suppeasti. Toisaalta taas kerrot hyvin suomen keinoista estää velkaantuminen ja mitään olennaista ei mielestäni puutu olisit kuitenkin voinut kertoa näiden keinojen negatiivisista vaikutuksista hieman enemmän. Kokonaisuudessaan hyvä ja selkeä kirjoitus!

    VastaaPoista