sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1, Elina Stam

Talouskasvu lähtee yt-neuvottelujen takia laskuun, sillä kun työvoimaa vähennetään, tavaroita ja muita hyödykkeitä tuotetaan vähemmän kuin ennen. Valion tapauksessa yt-neuvottelujen syynä on romahtanut hintataso, Suomen vähentynyt ostovoima ja Venäjän tuontikielto. Monien yhtiöiden yt-neuvottelut ovat osuneet kaikki samalle ajanjaksoille ja tämä lisää roimasti epävarmuutta Suomen taloudesta ja nyt Suomen taloudessa onkin nähtävissä laskusuhdannetta.
   
     Koska talous ei kasva tämän takia, myös työttömyys lisääntyy. "Kun vielä otetaan huomioon tulevat veronkiristykset, kuluttajien ostovoima heikkenee selvästi, mikä puolestaan heikentää talouskavun edellytyksiä", sanoo liikepankki Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Helsingin Sanomien artikkelissa "Suomen talouden vaatimaton vauhti säikäytti."
   
     Finanssiyhtiö Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen kertoo, että näistä seikoista johtuvan ihmisten epävarmuuden takia  ihmiset ostavat vähemmän ja halvempia tuotteita ja tämä taas vaikuttaa kauppojen myyntilukuihin. Niin sanottuja "ylellisyystuotteita" ei osteta melkein enää ollenkaan, kuten samppanjaa ja suurempia ostoksia viivytellään ja odotellaan alennusmyyntejä. Myös muun muassa vaatteita ostetaan vähemmän ja elintarvikkeista valitaan halvimmat vaihtoehdot ja näin pienenee kansantalous.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti