sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1, Tommi Taimisto

Yt-neuvottelut aiheuttavat lähes vuosittain negatiivisesti niin suomen kansalaisiin kuin koko Suomen talouteen, josta oiva esimerkki ovat nämä Keskon, Tiedon, Valion ja Microsoftin yrityksissä käydyt keskustelut työvoimanvähennyksistä.

Maan talouskasvussa mitataan talouden tuottamien palvelujen ja tavaroiden arvon nousua. Jokainen varmasti ymmärtää, kun ihmisiä joutuu jatkuvasti enemmän työttömäksi, silloin tuottavuus laskee, joka puolestaan hidastuttaa talouskasvua. Näidenkin yt-neuvottelujen myötä on työttömäksi joutumassa lähes 2400 työntekijää. Tämän myötä ihmiset alkavat varmasti kuluttamaan varojaan harkiten jonka seurauksena yritysten tuottamat hyödykkeet sekä palvelut eivät enää käy kaupaksi ja kasvata taloutta riittävästi.

Kansantalous eli tässä tapauksessa Suomen valtion talouskokonaisuudessa on yt-neuvotteluilla myös erittäin suuri osa. Yt-neuvotteluista seuraavat työttömäksi jäävät kuluttajat alkavat vaikuttamaan taas omalta osaltaan valtion kansantalouteen. Työpaikkojen karsiminen on selvä seuraus siitä, että yrityksillä on ollut puutetta tilauksista, tai vaihtoehtoisesti myynti ei ole ollut riittävällä tasolla, jolloin yritykselle itselle kohdistuneet tulovirrat ovat olleet menoihin verrattuna pieniä.

Juuri tällä hetkellä ei yhtiöillä mene hyvin. Jokainen yt-neuvotteluja koskeva uutinen antaa varmasti yksittäiselle kuluttajalla aihetta miettiä sitä, miten paljon on valmis riskeeraamaan henkilökohtaista talouttaan nykyisessä, erittäin epävarmassa tilanteessa. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa julkaistussa artikkelissa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki toteaa, kun työttömyyden lisäksi huomioidaan vielä tulevat veronkiristykset, ostovoima heikkenee lisää entisestä, joka heikentää taas talouskasvun edellytyksiä.


Epävarmuudella mikä nykypäivän ihmisillä on vaikuttaa suuresti kansan itsensä talouteen, kuin myös nykyaikaisen globalisoitumisen myötä muidenkin maiden talouksiin. Hyvänä esimerkkinä voidaan nostaa naapurivaltio Venäjä, joka on esimerkiksi saanut nykyisellä Ukrainan kriisitilanteella, ja siitä määrätyillä pakotteilla aikaan suuret vaikutukset mm. suomalaisyritysten vientiteollisuuteen.  Arkipäiväinen ilmiö tästä olivat esimerkiksi suurta huomiota herättäneet ns. Putin-juustot sekä maidot, jotka olivat pakotteiden myötä jääneet Valion varastoihin, ja myöhemmin jaettavaksi suomalaisiin tavarataloihin.

1 kommentti:

  1. Oikein hyvä kirjoitus. Teksti on sujuvaa, ja mukaansatempaavaa luettavaa. Tekstin sisältö on laadukasta, ja se ei jätä ketään lukijaa kylmäksi.

    VastaaPoista