sunnuntai 23. marraskuuta 2014

3. Blogiteksti, Katarina Welin

Viime vuodet ovat olleet euromaille tuskaista aikaa. Etenkin Etelä-Euroopan maat, kuten Espanja ja Kreikka, ovat joutuneet suureen velkakierteeseen, jolle ei näy vieläkään loppua. Saksalaisprofessori Hans-Werner Sinn pitää eurokriisin parhaina ratkaisuina velkojen osittaista anteeksiantoa ja kriisimaiden mahdollisuutta erota tilapäisesti eurosta – muut ratkaisut olisivat näitä tuskallisempia.
     Eräs tilanteen ratkaisuvaihtoehdoista on kuitenkin devalvoituminen. Se tarkoittaa sitä, että valuutan arvo heikkenee suhteessa toisiin valuuttoihin tarjonnan sekä kysynnän mukaan. Jos niin tapahtuisi euroalueen velkakriisimaissa, siitä seuraisi maiden hintakilpailukyvyn parantuminen. Vientihinnat laskisivat, jolloin vienti mitä luultavimmin kasvaisi. Tämä olisi erityisen tärkeää esimerkiksi Italian kansantalouden kannalta, koska sen tärkeimpiin vientimaihin kuuluu myös Euroopan ulkoisia maita. Vientihintojen lasku tuottaa vientiyrityksille ja kansantaloudelle ylipäätään lisää tuloja ja myös nostaa työllisyyttä. Jos vienti ei jostain syystä onnistuisi kasvamaan, devalvoitumisen ansiosta viejä saisi kuitenkin myynnistään paremman tuoton, sillä eri valuutta-alueiden valuutasta saa vaihdettua enemmän rahaa euroihin.
     Myös ulkomaiset sijoittajat alkaisivat taas kiinnostua euroalueen kriisimaista. Tämä toisi lisätienestiä valtioille ja taas velkaluku pienenisi.  Nämä vaikutukset kuitenkin kestävät vain muutaman vuoden ajan, mutta hyvin suunnitellusti se voisi riittää poistamaan suurenkin osan kriisimaiden veloista ja loisi toivoa sekä tavallisten kansalaisten että hallituksen piireihin.
     Jo pitkään kriisissä vellonut Kreikka voisi saada apuja myös vasta muutama vuosi sitten käyttöönotetusta Euroopan vakausmekanismista (EVM), jonka lainanantokykynä on 500 miljardia euroa. Jo heti kättelyssä Suomi – ainoana EVM:n maista – maksoi suoraan yhdessä erässä 1,44 miljardin euron osuutensa EVM:lle ja rahat lähtivätkin suoraan Kreikan kriisin auttamiseksi.

     Suomi ei varmastikaan ollut ainoa maa, jolta lähti avustusrahoitusta Kreikalle. EVM:n kautta rahoitukset kävivät entistä helpommiksi – kaikki EVM:n kuuluvat valtiot antavat sovitun määrän verran rahoitusta yhteisen hyvän vuoksi ja kaikenlisäksi mekanismin hallitsemat varat ja omaisuus on täysin verovapaata eikä sitä voida miltään kantilta syyttää oikeudessa. Tämä tarkoittaisi periaatteessa sitä, että Kreikka saisi EMV:n kautta täysin ilmaiseksi rahaa oman sotkunsa siivoamiseen. Kuitenkaan asia ei aivan niin yksinkertaisesti suju, sillä EMV:ssä on mukana monia maita todistamassa, kuka kenenkin rahoja lainaa. Silti, Kreikalle olisi suuri etu saada valtaosa veloistaan maksettua EVM:n kautta. Rahoituksen avulla se voisi myös kehittää omaa talouttaan ja saada raha-asioissa kehityksen käyntiin, mikäli rahat osattaisiin käyttää oikein. Kreikka saisi luultavasti muiden maiden avustusta järkevään rahankäyttöön ja talouskasvun kohentuessa sekä velkaantuminen että itse velat kutistuisivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti