sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Blogikirjoitus 3, Arto Salonen

Devalvoituminen saisi velkakriisimaiden talouden ainakin lyhytaikaiseen kasvuun madaltamalla euron arvoa suhteessa muihin valuuttoihin siten maiden vientituotteet halpenevat suhteessa muihin valuuttoihin tehden velkakriisimaiden vientihinnat kilpailukykyisiksi suhteessa muuhun maailmaan jonka seurauksena vienti lähtee nousuun joka taas tuo lisää rahaa valtioon ja saa sen talouden kasvuun. Devalvoituminen ei kuitenkaan ole pysyvä ratkaisu vaan markkinat sopeutuvat nopeasti devalvoitumiseen mutta se kuitenkin ehtisi antaa maiden taloudelle tarvittavan sysäyksen eteenpäin jotta talous saataisiin vankemmalle pohjalle ja taloskavsu käyntiin.

Devalvoituminen myös vähentää maiden velkaantumista koska kriisimaat pystyvät tekemään enemmän pienemmällä rahalla devalvoitumisen ansiosta joten maat joutuvat ottamaan vähemmän velkaa ja velka olisi halvempaa kuin ilman devalvoitumista.
Velkakriisimaiden talouden kohentamiseksi devalvoitumisen ohelle olisi myös hyvä jos osa veloista annettaisiin anteeksi ja tehdä niistä joustavampia mutta muut euroopan maat eivät kuitenkaan ole kyseisen idean kannalla koska he luonnollisesti menettäisivät lainaamansa rahat joten kyseinen ratkaisu tuskin tulee toimimaan.

Espanjan talouden suurimmat ongelmat ovat julkisen sektorin menot ja erittäin suuri työttömyys. EVM pystyy antamaan Espanjalle tukipaketteja joiden avulla maa saa aikaa ja rahaa sijoitettavaksi maan kasvuun ja siten työpaikkojen lisäämiseen. Työttömyyden vähentyessä myös julkisen sektorin ongelmat helpottuvat ja korjaantuvat maan saadessa lisää verotuloja koska työssäkäyviä ihmisiä on enemmän joka johtaa maan velkaantumisen hidastumiseen ja lopulta talouden kasvamiseen. Tukipaketit ja niiden antamat työpaikat myös lisäävät maan kansalaisten uskoa tulevaisuuteen ja vahvistaa luottoa maan hallitukseen ja siten lisää ihmisten intoa työskennellä ja vähentää levottomuuksia.

Kun esmimerkiksi Espanjan talous saadaan takaisin jaloilleen se heijjastuu myös muihin euromaihin kuten portugaliin joka on erittäin riippuvainen Espanja taloudesta koska se on Portugalin tärkein kauppakumppani. Ja kun kahden maan talous on saatu nousuun se jatkaa leviamistä kohentaen koko euroalueen taloustilannetta.

1 kommentti:

  1. Ytimekäs ja sopivan pituinen teksti. Olisi voinut määritellä käsitteet EVM ja devalvoituminen

    VastaaPoista