sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Blogikirjoitus 3 Roy Rytikangas

Etelä-Euroopan maat ovat ajautuneet velkakriisiin erinäisistä syistä. Yksi syistä, on lainojen anto EKP:n toimesta. EKP on lainannut köyhemmille ja ei niin vakaille Etelä-Euroopan maille yhtä edullisesti kuin vakaille Pohjois-Euroopan maille. Palkat ja hinnat nousivat, mutta tuottavuus nousi hitusen. Etelä-Euroopan järkevin pelastuskeino olisi niiden devalvoiminen, sillä kaikki muut vaihtoehdot olisivat huonompia Euroopan ja niiden maiden osalta. Tämä devalvaatio toisi tosin inflaation ydin-Eurooppaan, mutta näin Eurooppa välttyisi taloudelliselta ja poliittiselta kriisiltä. Valtioiden ei tarvisi maksaa niinsanotusti täyttä rahaa takaisin ja nämä valtiot saattaisivat säästyä loputtomalta velkakierteeltä. Velkojen anteeksianto ja muut keinot eivät saisi kannatusta vahvemmista ja vakaimmista maista ja jos se tulisi käytäntöön, maat tuskin olisivat tyytyväisiä ja näin Euroopalle tulisi lisää ongelmia.

EMV pystyisi auttamaan Kreikkaa pääsemään pois talousahdingostaan erinäisillä keinoilla. Näihin kuuluisi esimerkiksi lisätukien antamien tiukoilla ehdoilla, joita valvottaisiin kunnolla ja muutenkin maan talousasiat pitäisi uudistaa kertaheitolla. Kreikka on tuhlannut aikaisempia lainoja esimerkiksi maan puolustukseen ja näin huonontanut tilannettaan, sillä muiden maiden kansalaiset eivät haluaisi enää tukea Kreikkaa, sillä se ei osaa hallita rahojaan. Korruptiostakin olisi hyvä päästä eroon tiukemmalla lain valvonnalla ja täten edesauttaa kansan luottamusta valtioon. Valtion tulisi myös saada luottamus kansaan takaisin hankkimalla esimerkiksi lisää työpaikkoja tai osoittamalla muutosta talouden suunnassa ja saamaan tulevaisuuden näyttämään edes hitusen valoisammalta. Hyvänä vaihtoehtona olisi myös, että Kreikka poistaisi rahareikiään ja vähentäisi ''turhia'' työpaikkoja, esimerkiksi armeijaa voisi pienentää ja vähentää varustehankintoja.

1 kommentti:

  1. Hyvin olet tiivistänyt tekstin ja jättänyt turhat kiertelyt ja kaartelut pois, tosin olisit myös voinut tietämättömille kertoa mitä esim. devalvoiminen tarkoittaa (rahan arvoa heikennetään muiden maiden valuuttoihin nähden.)
    Myös enemmän tietoa EMV:stä olisi ollut kiva saada, mikä se on jne.

    VastaaPoista