sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Blogikirjoitus 3, Elina Stam

Monet Euroopan Euromaat ovat ottaneet taloudellisesti takapakkia, esimerkkinä Italia, Espanja, Kreikka ja Portugali.  Suurimpia ongelmia valtioille, varsinkin Italialle, on ollut valtionvelka, alle 25-vuotiaiden työttömyys ja pimeä talous. Tosin myös vuoden 2008 finanssikriisi on ollut myös yhtenä suurena vaikuttajana muidenkin maiden kohdalla, sillä tämän myötä talouskasvu on laskenut ja verotulot ja menot ovat taas kasvaneet.
    Kriisien ratkaisemiseksi on mietitty monia radikaaleja ratkaisukeinoja kuten kriisimaiden devalvoituinen. Devalvoitumisella siis tarkoitetaan kun valuutan arvo heikkenennetään muihin valuuttoihin verrattuna. Hyvä esimerkki valtion devalvaatiosta on Irlanti. Kyseinen valtio on myös kokenut kriisit  mutta devalvoitumisen kautta se on päässyt takaisin jaloilleen, joten varmasti on ollut ajatuksena miksi tämä ei toimisi muiden maiden kohdallakin.
   Devalvoitumisen seurauksena vienti voisi kasvaa kun vientihinnat laskevat. Ja kun vienti alkaa kasvamaan muiden maiden kiinnostuksen herätessä, tulot suurenevat ja työttömät vähenevät. Näin pienenee kriisimaiden yksi suurimmista ongelmista, työttömyys.

Toinen varteen otettava keino parantaa esimerkiksi Espanjan ja Italian tilannetta on tukeutuminen EVM:ään. EVM:llä tarkoitetaan siis Euroopan vakausmekanismia joka otetiin käyttöön puolessa välissä vuotta 2013. EVM:n tehtävänä on  auttaa kriisimaita niiden veloissaan sekä ehkäistä syntyviä talousongemia, se siis myöntää vaikkapa lainoja niitä tarvitseville maille.

   Monien uutisten mukaan ainakin Espanjan tilanne on paranunut valtioiden oman yritteliäisyyden johdosta.Talous on muun muassa lähtenyt nousuun ja Espanja ei tarvtsisi EVM:än tukipakettia mielestäni niin kovasti kuin esimerkiksi vaikkapa Italia, joka kärsii vieläkin suuresta työttömyydestä ja rikollisuudesta.
   Espanja on saanut kasvatettua turismiaan ja se on myös leikkannut julkisen sektorin menoja, kiristänyt pankkien valvontaa ja uudistanut työmarkkinoita, joiden avulla Espanjan talous on lähtenyt jo nousemaan ylöspäin.
  Positiivisista näkymistä huolimatta työttömyysluvut ovat silti suuret, sillä maan koko työttömyys on 25 prosentin luokkaa ja suurin osa näistä on nuoria. Prosentit laskevat jatkuvasti, mutta etenkin koulutetut ihmiset matkustavat muihin maihin, kuten pohjoiseen, töihin.
  Helsingin sanomien artikkelin mukaan Espanjan on panostettava pankkien ja julkisen talouden tilaan, mikäli se mielii päästä jaloilleen.

1 kommentti:

  1. Tekstissä on hieno aloitus, kerroit mistä on kyse ja annoit myös esimerkkejä, mikä helpotti tekstin tajuamista! Kerroit myös hyvin, mikä EVM on, ketkä sitä tarvitsevat ja miksi. Kerroit myös Espanjan kehityksestä, ongelmien hoitamisesta velkojen saralla, sen nykyisesta tilanteesta sekä erään lähteen mukaisen mielipiteen siitä, kuinka se pääsisi takaisin jaloilleen. Kokonaisuudessaan hyvä teksti, mutta hieman jäi mietityttämään nimenomaan miten EVM voisi Espanjaa auttaa.

    VastaaPoista