sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Blogikirjoitus 3, Topi Eerola

Nyt kun Etelä-Euroopan maissa eletään kovia aikoja: muun muassa Espanjassa ja Kreikassa on suuria talousvaikeuksia, niin jonkun kriisimaan valuutan (tässä tapauksessa euron) devalvoituminen olisi hyvä ratkaisu niille maille, koska silloin kriisimaiden on helpompi maksaa velka pois ja velkaa ei tulisi enää samaan malliin kuin ennen. Devalvoituminen tarkoittaa siis valuutan arvon alenemista suhteessa muihin valuutoihin. Devalvoitumisella säästytäisiin myös muiden maiden mahdollisilta suuttumisilta tai närkästymisiltä sillä ne maat joille kriisimaa on velkaa saavat sentää jonkin verran rahaa. Devalvoitumisen takia myös maan vienti nousisi kasvuun koska kriisimaassa tuotteet maksavat vähemään kuin jossain muussa maassa jossa ei ole turvauduttu valuutan devalvoitumiseen. Yksi vaihtoehto on myös se että velkoja annettaisiin kokonaan anteeksi ja tämä varmasti suututtaisi muut maat sillä heidän oma talous voi kärsiä ja niistä maista voi tulla jopa uusia kriisimaita, mutta velkoja anteeksi anto vauhdittaisi paljon nopeammin kriisimaiden talouskasvua koska silloin kriisimaiden ei tarvitse maksaa velkoja pois vaan ne voivat käyttää rahansa oman valtion tarpeisiin ja kehittää esimerkiksi julkista sektoria, jolloin kriisimaa saisi lisää työpaikkoja ja ihmiset saisivat töitä ja valtiolle kertyisi lisää verotuloja.

Euroopan vakausmekanismi voisi auttaa Espanjaa jossa nuoria on työttömänä jopa yli puolet ja työttömyysprosentti on jopa 25%. Espanjasta on myös muuttanut peräti yli puoli miljoonaa asukasta muualle ja näin ollen tärkeät vero rahat jäävät saamatta. Vaikka Espanja kiinostaa ulkomaalaisia pankkisioittajia Espanjan turismin johdosta EVM:n myöntämä laina olisi Espanjalle tärkeä sillä se saisi nopeammin taloutensa kuntoon ja täten myös oman julkisen taloutensa takaisin jaloilleen. Viennin myötä Espanja saisi karuja työttömyys lukujaan pienemmiksi ja täten saisi myös lisää verorahoja itselleen työntekiöiden kautta. EVM:n myötä myös Vuonna 2012 Espanjassa tapahtunut asunto ja luottokupla pystytäisiin estämään siten että rahaa ei lainattaisi ulkopuolisilta sijoittajilta vaan Euroopan vakausmenetelmän kautta. Espanjan yksi suurista ongelmistaa on se että Espanjan pankin ovat velkaantuneet suuresti. Tätäkin EVM voisi auttaa siten että lainaisi rahaa niile pankeille jotka ovat pahoissa velka ongelmissa tai lainata rahaa tietyille pankeille ennaltaehkäisevästi.

2 kommenttia:

  1. Aluksi olisit voinut selventää lukijalle mitä devalvointi tarkoittaa. Hyviä pointteja devalvoitumisen hyödyistä. Olisit voinut olla tekstiä kirjoittaessa hiukan tarkempi kirjoitusvirheiden kanssa,koska niitä löytyy useampia tekstissäsi. Muuten kyllä asiat tulevat selviksi. Blogiteksti on mukiinmenevä ja lukemisen arvoinen.

    VastaaPoista
  2. Ensimmäisessä kappaleessa olet hyvin ottanut esille erilaisia devalvoitumisen seurauksia, mutta niistä olet kertonut hieman suppeasti. Olisit voinut selittää miksi niin käy ja miten se vaikuttaa maan tilanteeseen hieman tarkemmin. Nyt teksti vaikuttaa vähäsen luettelolta missä kerrotaan miten devalvointi vaikuttaa, mutta ei ole perusteltu mitenkään. Ensimmäisessä kappaleessa ei myöskään hirveästi käytetty omia ajatuksia vaan referoitu annetusta aineistosta aika paljon. Muuten hyvin vastattu ensimmäisessä kappaleessa.
    Toisessa kappaleessa on kerrottu suppeasti mitä EVM pystyy tekemään Espanjan hyväksi. Perustelutkin ovat melko suppeat melkein olemattomat. Tässä kappaleessa olet tuntunut jumiutuvan Espanjan työttömyyden määrään etkä ota muita näkökulmia tarpeeksi esille. Työttömyyden vaikutus tilanteeseen on kuitenkin selitetty hyvin ja ymmärrettävästi.
    Tiivis teksti ja hyvä teksti kokonaisuudessaan.

    VastaaPoista