sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Blogikirjoitus 3, Heikki Laiho

Monissa Etelä-Euroopan maissa kuten Italiassa, Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa talous on tällä hetkellä kuralla. Velkaantuminen ja työttömyys ovat suurimmat syyt, jotka ovat johtaneet Etelä-Euroopan maat vaikeuksiin. Velkakriisin poistoa on yritetty usealla eri keinolla onnistumatta.

 Lyhyellä tähtäimellä hyvä vaihtoehto kriisimaiden taloudellisten olojen parantamiseen olisi devalvoituminen, jonka ansiosta maiden vientitulot kasvaisivat. Ulkomailta saapuvan rahan avulla kriisimaat pystyisivät saamaan talouden vakaalle pohjalle.
Vienti on erittäin suuri ja tärkeä palanen kansantaloudessa. Viennin kasvun myötä yritykset saavat lisää ostajia ulkomailta. Yrityksien tulot kasvavat, ja samalla työtarjonta kasvaa. Myös työntekijöiden palkat nousevat ja rahaa alkaa liikkua enemmän myös maan sisällä.Devalvoitumisesta puhuessa täytyy myös muistaa haittapuolet. Viennin kasvaessa, tuonti ulkomaille pienenee, sillä niiden hinnat nousevat. 
Mutta mielestäni devalvoituminen olisi oiva ratkaisu Etelä-Euroopan maille, koska se parantaisi nopeasti maiden taloutta, ja maat pystyisivät itse määrittämään tulevaisuuden talousnäkymänsä.

Euroopan vakausmekanismi eli EVM, on mekanismi jonka tarkoitus on turvata euroalueen rahoitusvakaus. Espanja on yksi vakausmekanismin mahdollisista kohdemaista.
Espanjassa on työttömyysprosentti n.25%, ja nuorien on lähes mahdotonta löytää töitä. Jopa yli puolet nuorista on työttömänä Espanjassa. Espanjalle olisi tärkeää saada nopeasti talous kuntoon, jotta ihmisille saataisiin lisää töitä. Jos työtilanne jatkuu samanlaisena maasta muuttaa jatkuvasti lisää ihmisiä pois. Viimeaikoina Espanjasta on muuttanut pois jopa puoli miljoonaa ihmistä. Ihmisten muuttaessa muihin maihin töiden perässä, Espanjan tulot kärsivät, koska veronmaksajia poistuu maasta.

 Maalle olisi tärkeä saada työttömyysprosenttia laskemaan, jotta verorahojen avulla saataisiin talous pyörimään. Nopein keino saada talous kuntoon olisi EVM:ltä saatava laina. Lainan avulla saataisiin nuorille näytönpaikkoja työelämässä. Nuorissa on tulevaisuus, joten olisi erittäin tärkeää Espanjalle saada nuoret ajettua työelämään heti opiskeluiden jälkeen. Turismi on yksi Espanjan tärkeimmisä tulonlähteistä. Pian ilman apua maahan voi syntyä köyhiä alueita, joka voisi laskea turismista saatavia tuloja. 1 kommentti:

  1. Kerrot lyhyesti, mutta erittäin ytimekkäästi devalvoitumisen vaikutuksesta Etelä-Euroopan maita kohtaan. Mielestäni tekstissä hyvää on myöskin tekemäsi huomiot mahdollisista negatiivisista vaikutuksista, joita valuutan arvon heikentymisestä voi seurata.
    Myöskin euroopan vakausmekanismia käsittelevät kappaleet ovat erittäin asiapitoisia etkä lähde turhaan laventelemaan tekstiä ja lirkuttelmaan turhia. Nostat ongelmat esille(työttömyys ja maastamuuttaminen), mutta tekstiin olisin kaivannut hieman lisää ratkaisukeinoja siihen miten maan tilanne saataisiin takaisin raiteilleen.
    Yhteenvetona siis asiapitoinen, mutta karvan verran suppea teksti ja pienillä esimerkeillä ja mielipiteillä olisit saanut hieman enemmän sisältöä, jolloin lukijan työ olisi ollut entistä vaivattomampaa. Kaikin puolin kuitenkin hyvä teksti ja jatkathan samaan malliin!

    VastaaPoista