sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Blogikirjoitus 3, Veera Lehtinen

Devalvoituminen Etelä-Euroopan kriisimaissa olisi hyvä asia, koska se auttaisi kauan velkakriiseissä olleita maita mm. Kreikkaa ja Portugalia. Devalvoituminen tarkoittaa valuutan ulkoisen arvon vähenemistä suhteessa muihin valuuttoihin ja kun kyseessä on vain kriisimaiden devalvoituminen se tarkoittaa euron arvon heikentymistä vain kriisimaissa. Devalvoituminen auttaisi maita maksamaan velkansa takaisin ja se myös lisäisi maiden ulkomaan kauppaa ja tämän seurauksena maat saisivat lisää voittoa. Yritykset taas saisivat voittoa valtion ostamista hyödykkeistä ja näin heillä olisi varaa palkata enemmän työntekijöitä sekä parantaa tuotantoa. Ihmisten työtulojen myötä valtio voisi nostaa hieman verotusta, joka olisi suuri apu velkakriisin voittamiseksi.

Ensimmäinen tehtävä, mikä auttaisi huomattavasti Portugalin taloutta olisi se, että EVM auttaisi Espanjaa saamaan Espanjan talouden kuntoon. Portugali on ollut pitkään hyvin riippuvainen naapurimaansa kanssa käytävästä kaupankäynnistä ja näin ollen Espanjan parempi talous saisi Portugalin talouden uuteen nousuun.

 Portugalin vauraus jakautuu maassa hyvin epätasaisesti, koska yksi suurimmista tulonlähteistä valtiolla on matkailu. Portugalissa on paljon hyviä matkakohteita ja sen takia myös työllistymismahdollisuudet ovat paremmat matkakohteissa. EVM:n apu olisi parempi siis sijoittaa huonommin tuottaville ja vähemmän työllistetyille alueille. Ja myös päinvastoin, avustukset suosituille matkakohteille voisi lisätä Portugalin taloutta.


Avustuksia voisi käyttää myös muun tuotannon elvyttämiseen, kuten esimerkiksi tekstiiliteollisuuden. Hyödykkeiden tuotantoon käytettävät avustukset lisäisivät huomattavasti työllisyyttä ja valtion verotuloja. Vientituotteiden laadun parantaminen takaa viennin kasvun.

1 kommentti:

  1. Blogiteksi on hyvin kirjoitettu ja asiat ovat kirjoitettu lyhyesti, mutta informatiivisesti. Erityisen positiivista on se, että selitit loistavasti devalvoitumisen ja sen hyödyistä, olisit tosin voinut sanoa sen haittapuolistakin. Myös Portugalin auttamisesta kerroit hyvin, sekä eri tavoista miten sitä voisi auttaa sekä miten ne auttaisivat sitä.

    VastaaPoista