perjantai 21. marraskuuta 2014

Blogikirjoitus 3, Jaakko Koskinen

Etelä-Euroopan velkakriisimaiden devalvoituminen olisi hyvä ratkaisu siinä mielessä, että maat velkaantuisivat vähemmän. Tämä johtuu siitä, että devalvoitumisen ansiosta rahan arvo laskee, jolloin maiden ei tarvitse maksaa niin sanottua täyttä hintaa veloista, vaan pääsevät hieman halvemmalla. Professori Hans-Werner Sinnin ehdotus velkojen anteeksiannosta on radikaali ratkaisu ja varmasti närkästyttäisi muita Euroopan maita. Devalvoituminen olisi parempi ratkaisu, koska muut maat saisivat rahojaan takaisin, vaikka eivät kaikkia ja velkakriisimaat eivät joutuisi velkakierteeseen.

Devalvoituminen siis närkästyttäisi Euroopan maita vähemmän kuin velkojen anteeksianto. Tämä myös tietää sitä, etteivät maiden välit kiristy raha-asioiden takia ja EU:n asema parantuisi. Jos velat annettaisiin anteeksi, niin maiden kansalaiset suuttuisivat. Esimerkiksi suomalaiset voisivat suuttua siitä, että Kreikan velat annettaisiin anteeksi, kun sinne on noin miljardi euroa lainattu.

Euroopan vakausmekanismin avulla pystytään auttamaan velkakriisimaita, esimerkiksi Portugalia. Portugali on hyvin riippuvainen Espanjasta, joka näkyy maiden taloustilanteissa. Portugalin naapurin Espanjan talous on heikossa asemassa, jolloin myös Portugalin on. Jos Portugalin talous haluttaisiin palauttaa ennalleen, pitäisi silloin auttaa Espanjaakin. Portugalissa työttömyys on 15%, EVM:n avulla pystyttäisiin saamaan lisää työpaikkoja Portugaliin talouskasvun ansiosta. Työpaikkojen lisääminen pitää kansalaiset tyytyväisenä, eivätkä he muuta pois. Turismi on myös tärkeä osa Portugalin taloutta. Jos maa köyhtyisi liikaa, syntyisi paljon köyhiä alueita ja köyhissä alueissa olisi paljon konflikteja. Näille alueille ei moni haluaisi matkustaa ja tällöin maan turismi kärsisi. Portugalin heikon talouden tilan takia tuotantoa on siirretty halvan tuotannon maihin, joka närkästyttää kansaa. EVM:n avulla Portugali pystyisi pitää tuotantoa kotimaassa.

1 kommentti:

 1. Sanot heti alkuun että devavloituminen olisi hyvä ratkaisu velkakriisimaille, koska silloin maat velkaantuisivat vähemmän. Tuo on totta kun katsotaan devavoitumisen vaikutuksia muutaman vuoden sisällä, mutta pitkällä tähtäimellä kun katsotaan ei voida olla varmoja lisääntyisikö maiden velat entistään.
  Hyvä huomio on mielestäni se, että devalvoituminen närkästyttäisi Euroopan maita vähemmän kuin velkojen anteeksianto. On totta, että jos velat annettaisiin anteeksi tulisi varmasti paljon riitoja niihin liittyen eri Euroopan maiden välillä.
  Olisit kuitenkin voinut vielä vähän laajemmin pohtia, miksi muuten devalvoituminen olisi hyvä ratkaisu Euroopan velkakriisimaille. Esimerkiksi, millä tavoin devavoituminen näkyisi velkakriisimaiden työttömyydessä.
  Pohdit. miten EVm pystyisi auttamaan Portugalia. Hyvä huomio jo heti alkuun on se, että Portugali on hyvin sidoksissa Espanjaan, ja että jos Portugalin tilanne paranisi niin mahdollisesti myös Espanjankin. Muutenkin olet hyvin monipuolisesti pohtinut, miten EVM:n voisi auttaa Portugalin tilannetta niin työpaikkojen kuin turisminkin osalta. Lisäksi hyvä pohdinta on se, miten työpaikkojen määrä maassa vaikuttaa kansalaisten muutamiseen maasta pois.
  Kokonaisuudessaan teksti on hyvä, mutta ensimmäiseen kysymykseen vastaus olisi voinut olla monipuolisempi ja kattavampi.

  VastaaPoista