sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Blogiteksti 3 Erika Manninen

Etelä-Euroopassa on maita, jotka ovat ajautuneet velkojen ja muiden talousongelmien kanssa talouskriisiin. Kriisimaat ovat ottaneet velkaa keskuspankilta ja muilta euromailta ja nyt heillä ei ole resursseja maksaa niitä takaisin. Saksalaisprofessori Hans-Werner Sinnin mukaan kriiseille pitäisi keksiä joitain todellisia ratkaisuja. Ratkaisu ei ole se, että keskuspankki lainaa kriisimaille vain lisää ja lisää rahaa. Sinnin mielestä yksi vaihtoehto olisi, että rahaa lainanneet maat antaisivat osittain velkoja anteeksi.

    Yksi ratkaisu olisi kriisimaiden sisäinen devalvoituminen. Euron arvo maan sisällä heikkenisi, jolloin esimerkiksi vientihinnat laskisivat. Näin vientiä saataisiin lisättyä ja kansantalouteen saataisi enemmän tuloja. Myös työllisyys varsinkin nuorten keskuudessa on kriisimaissa huono. Kun vienti kasvaisi, myös työllisyys kasvaisi. Tätä kautta myös valtio saisi enemmän verotuloja, kun enemmän ihmisiä kävisi töissä. Devalvoituminen olisi kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu, koska muutaman vuoden jälkeen sen hyödyt katoavat. Esimerkiksi tuontihinnat nousevat, jolloin myös hinnat ja palkat nousevat. Maan sisäinen devalvoituminen olisi myös hyvä asia matkailijoiden kannalta ja sitä kautta maalle saatavien tulojen kannalta. Kriisimaahan olisi edullista matkustaa ja turismin myötä kriisimaa saisi myös lisätuloja.

    Kriisimaista yksi on Espanja, jonka ongelmana on ollut varsinkin pankkien velkaantuminen. Espanjassa myös työttömyys on suuri ongelma. Yli puolet nuorista on työttöminä. Espanjassa valtionvelka on melkein sata prosenttia bruttokansantuotteesta. Espanjan tilannetta on pyritty parantamaan leikkaamalla julkisen sektorin menoja ja kiristämällä pankkien valvontaa ja uudistamalla työmarkkinoita. Espanjan tilanne ei ole kuitenkaan niin huono kuin se voisi olla. Se on onnistunut säilyttämään paikkansa ulkomaisten sijoittajien kiinnostuksenkohteissa, mikä tuo edelleen tuloja maahan.

    EVM eli Euroopan vakausmekanismi voisi auttaa Espanjan tilannetta. EVM voisi antaa Espanjalle apua ja antaa lainaa esimerkiksi Espanjan pankeille. Näin pankit pääsisivät ehkä parempaan tilanteeseen. Myös Espanjan valtiolle voitaisiin antaa apua taloustilanteeseen, jolloin ei tarvitsisi leikata esimerkiksi julkisen sektorin menoista. Ihmisiä saataisiin työllistettyä ja sitä kautta maa saisi enemmän verotuloja. Vaikkei Espanjan tilanne ole huonoimmasta päästä, EVM voisi auttaa ennaltaehkäisevästi, ettei tilanne menisi enää huonompaan suuntaan.

1 kommentti:

  1. Johdattelet lukijan heti hyvin aiheeseen. Olet myös perustellut ratkaisut hyvin ja mielestäni riittävästi. Teksti on asiallinen ja vastaa ihan hyvin tehtävänantoihin, vaikka aihe onkin melko haasteellinen.

    VastaaPoista