tiistai 14. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1 Eemeli Talja

Yhtiöiden aloittamat yt- neuvottelut hidastavat suomen talouskasvua. Suomen talouskasvu hidastuu, kun talous on lähtenyt hieman alamäkeen esimerkiksi venäjän tuontikiellon takia. Yhtiöiden on vähennettävä työntekijöitä jotta saisi yhtiön talouden uuteen nousuun. Yt- neuvottelujen aiheuttamat työvoima vähennykset heikentävät suomen talouskasvua, koska yhtiöillä menee huonommin ja ihmisiä jää työttömiksi minkä takia verotusta on laskettava. Verotuksen lasku puolestaan vaikuttaa palveluiden saatavuuteen ja laatuun negatiivisesti, kun valtiolla ja kunnilla ei ole varaa ylläpitää kaikkia palveluita. Yt- neuvotteluiden johdosta työttömiksi jääneet ihmiset myös laskevat ihmisten yleistä osto kyvykkyyttä jonka seurauksena muidenkin yhtiöiden on laskettava tuotteidensa hintaa milloin yhtiö saa vähemmän rahaa ja joutuu myös leikkaamaan jostakin ja mahdollisesti vähentämään työvoimaa. Tämä kyseinen ketjureaktio ei kuitenkaan seisauta kokonaan suomen taloutta sillä on joitakin aloja joilla menee hyvin, on töitä ja tulee rahaa ja sieltä suomen talous lähtee myöhemmin uuteen nousuun kunhan yt- neuvottelut aiheuttaneesta lamasta ensin selvitään.

Yt- neuvottelut vaikuttavat suomen kansan talouteen negatiivisesti. Sillä yt- neuvotteluissa irtisanottu työntekijä ei saa niin hyvää tukea, että pystyisi elämään samalla tasolla kuin ennen ja se aiheuttaa vähenevää elintarvikkeiden ja tavaroiden ostoa. Se taas puolestaan ajaa muita yrityksiä alamäkeen taloudellisesti ja sitä kautta tulee lisää yt- neuvotteluja ja irtisanomisia. Myös verotulot pienenevät jos yrityksellä menee huonosti ja ihmisiä jää työttömäksi, mikä tarkoittaa ettei valtio ja kunnat pysty tarjoamaan palveluita entisellä tasolla. Valtion on leikattava jostakin budjettiansa ja se tapahtuu usein sen tarjoamista palveluista kuten terveydenhuolto ja koulutus. Jokainen sen kaltainen leikkaus vaikuttaa jokaiseen ihmiseen joku voi joutua menemään lääkäriin pidemmälle, koska omalta paikkakunnalta on lakkautettu terveydenhuolto. Kouluja lakkautetaan jatkuvalla syötöllä pienemmiltä paikkakunnilta mikä tarkoittaa, että lapset joutuvat menemään kauemmas kouluun ja se pidentää koulumatkoja ja koulupäivää. Vanhustenhuoltokin huononee kokoajan kun ei ole tilaa vanhainkodeissa tai sairaaloissa. Kansantalouden lasku vaikuttaa siis kaikkiin ihmisiin suomessa palveluiden heikkouden tai tukien vähäisyyden muodossa.

Ihmisten epävarmuus käy ilmi, kun tuotteiden ostamista harkitaan kauemmin ja ruokakaupassa ostotyyli on hieman muuttunut. Enää ei osteta niin kallista ruokaan vaan ostetaan vähän halvempaa ja suositaan enemmän possua kuin nautaa. Ihmiset eivät myöskään osta samppanjaa, minkä ihmiset luokittelevat luksukseksi.


Ihmisten epävarmuus ostamisessa aiheuttaa laskua kansantaloudessa, koska tuotteita ei mene enää niin paljoa kaupaksi ihmisten säästäessä kaupassa ja harkitessaan useampaan otteeseen jonkin tavaran ostamista. Tavaroiden jäädessä kaupan hyllylle joutuu yritykset joutuvat vähentämään työvoimaa, mikä ajaa ihmisiä työttömiksi, joka taas lisää valtion menoja erilaisten tukien kuten työttömyyskorvausten määrään. Valtion verotulot myös vähenevät jolloin se ei pysty tukemaan yrityksiä tarvittaessa jolloin koko kansantalous ajautuu alamäkeen. Kansantalouden ajauduttua alamäkeen palvelut vähenevät ja niiden laatu heikentyy, mikä saattaa aiheuttaa työkyvyn heikentymistä ihmisten joukossa. Jos ihmisten työkyky heikkenee ei ole ihmisiä saamaan kansantaloutta takaisin raiteilleen. 

1 kommentti:

  1. Hyvä kokonaisuus!
    Perustelet tekstissä asiat hyvin. Kerrot monia eri syitä, mitkä vaikuttavat kansantalouteen ja talouskasvuun, etkä vain keskity yhteen asiaan.
    Pohdit työttömyyttä ja sitä, mitä siitä seuraa ihmisille oikein hyvin. Kaikki mitä kirjoitat, on mielestäni täysin asiaa. Olisit tietty voinut merkata, oletko käyttänyt jotain artikkelia kirjoituksessasi.
    Jotkut kirjoitusvirheet vaikeuttivat tekstin lukua, muuten hyvä kirjoitus. Hyvä Eemeli!

    VastaaPoista