torstai 30. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 2, Arto Salonen

Eläkeiän nostaminen auttaa kestävyysvajeesta selviytymisestä siten että se pidentää ihmisten työuria joka puolestaan vähentää eläkkeelle jäävien määrää lähivuosina ja puolestaan lisää työssäkäyvien ihmisten määrää. Eläkeiän nostaminen siis lisää verotuloja valtiolle siten että työssäkäyviä ihmisiä on enemmän ja eläkemaksuja on maksettavana vähemmän. Eläkeiän 
nosto parantaa suomen huoltosuhdetta tasoittaen työelämässä olevien ihmisten määrää työelämän ulkopuolella olevien kanssa joka helpottaa valtion budjetin alijäämäisyyden korjaamisessa. Eläkettä myös kartutetaan jatkossa ottamalla pieni osa henkilön vuosituloista kartuttamaan eläkettä jota sitten maksetaan takaisin ihmisen päästyä eläkkeelle. Eläkkeen kartuttaminen helpottaa eläkkeen maksua valtiolle koska se ei joudu maksamaan eläkkeitä valtion budjetista.

Velkaantumista voidaan hillitä talouskasvulla mutta sen saavuttamiseksi joudutaan usein tekemään leikkauksia joka johtaa palveluiden heikkenemisen ja työpaikkojen vähenemiseen joka taas lisää maksettavien tukien määrää ja kumoaa talouskasvun. Joten talouskasvuun on pyrittävä mahdollisimman vähäisillä leikkauksilla ja ne on pidettävä tasapainossa jotta velkaa saadaan vähenettyä. Merkittävimpiä säästökohteita valtiolle ovan kuntien tehtävien 
karsiminen sekä sosiaali ja terveyspalveluiden menojen pienentäminen. 

Sosiaali ja terveyspalveluissa säästöjä haetaan tuottamalla kyseiset palvelut laajalle alueelle suuremmissa yksiköissä integroidusti. Muutoksen seurauksena syntyy säästöjä kun palvelut tuotetaan yhdessä paikassa eikä tarvittavia tiloja ja välineitä tarvitse hankkia moneen 
paikkaan. Muutoksen seurauksena kuitenkin palvelut siirtyvät kauemmaksi ihmisistä koska 
niitä on enään saatavilla vain tietyistä paikoista kuten suurista kaupungeista kun taas pienet 
palveluntarjoajat kuten terveyskeskukset ja kyläkoulut häviävät. Tämän takia kuitenkin esim.
vanhukset joutuvat muuttamaan pois kotoa vanhainkoteihin koska hoitoa ei ole enään 
saatavilla kotona tai sen lähellä ja koululaiset joutuvat matkustamaan yhä pidempiä matkoja suuriin kouluihin kun lähikoulut häviävät.

Suomen talouteen vaikuttaa myös maan hallitus ja sen kyky tehdä päätöksiä. Tällähetkellä suomen hallituksessa on paljon ongelmia ja sen takia monet päätökset ovat edenneet hitaasti ja viisästyneet. Mutta kuitenkis suomen kyky ratkaista asioita on kansainvälisesti huippuluokkaa.

1 kommentti:

  1. Tekstissä aloitetaan hyvin vastaamalla heti kysymykseen ja sitten sitä lähdetään ns. avaamaan ja perustelemaan. Kerrot hyvin mitä seuraa mistäkin teosta ja miksi se kannattaa tai ei kannata tehdä. Tekstissä kerrotaan monipuolisesti eläkeiän nostamisen seurauksia ja miten se vaikuttaa juuri kestävyysvajeeseen. Tekstissä on myös erinomaisesti vastattu kysymykseen ja myös perusteltu kattavasti vastaus.
    Olet ottanut hyvin esille miten valtio voi korjata kestävyysvajetta tasapainoisesti, että velkaa saataisiin vähennettyä ilman kohtuuttoman suuria leikkauksia. Tekstissä kerrotaan hyvin merkittävimmät säästökohteet ja kuinka niistä voidaan säästää tasapainoisesti. Tekstissä olisi voinut kertoa myös vähän laajemmin säästömahdollisuuksista kuitenkin eikä vain merkittävimmistä.
    Koko teksti on hyvin toteutettu ja siinä vastataan selvästi ja perustellusti kysymykseen.

    Eemeli Eerola ja Topi Talja

    VastaaPoista