tiistai 14. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1. Veera Lehtinen

Epävarmuus huonosta talouskasvusta käy ilmi monella eri tavalla. Esimerkiksi nykyään ihmiset ostavat halvempia tuotteita, mikä taas näkyy kauppojen myyntiluvuissa. Ravintoloiden käyttö vähentyy, syömisten ja juomisten saralla, sekä naudanliha korvataan sitä halvemmalla porsaanlihalla. Alennusmyynnit houkuttelevat ostajia muun muassa vaate- sekä huonekaluostoksille. Merkittävän notkahduksen huomaa samppanjan myynnissä. Tämän niin suositun juoman myynti on vähentynyt viime vuodesta jopa 10 prosenttia. Myös Ukrainan ja Venäjän tilanne vaikuttaa luottamukseen. Artikkelissa kertova Pasi Sorjonen uskoo Venäjän tilanteen vaikuttavan Suomen viestintänäkymiin. Myös sosiaalinen painostus vaikuttaa asiaan. Esimerkiksi ihmisryhmät joiden ei välttämättä tarvitse tinkiä ruokaostostensa hinnasta tekevät niin. Eläkeläisillä ei ole vaaraa menettää esimerkiksi työpaikkaansa ja tämän vuoksi tulot kutistuisivat, toisinkuin työttömillä tai opiskelijoilla.


Epävarmuus aiheuttaa muun muassa Suomen talouden laskemista. Sen vuoksi yritykset joutuvat ottamaan enemmän lainaa pankeista ja voivat pahimmassa tapauksessa jäädä velkakierteeseen ja siitä seuraavaan konkurssiin. Työttömyyden lisääntyessä julkinen sektori ei saa tarpeeksi verorahoja, joka taas vaikuttaa sen tarjoamiin palveluihin. Työttömyyden lisääntyminen aiheuttaa myös yrityksien tulojen vähentymistä, koska kuluttajat eivät ostakaan yritysten tuotteita ja tämän vuoksi yritykset tekevät tappiota. Kansantalouteen vaikuttaa moni seikka.   

1 kommentti:

  1. Kirjoitus vastaa hyvin tehtävänantoa ja artikkeli on hyvin mukana koko tekstin ajan. Lähteitä ei kuitenkaan ole kerrottu tekstissä. Kokonaisuudessaan teksti on hyvä. Pituutta vain vähän lisää niin hyvä tulee!

    VastaaPoista