sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1, Heikki Laiho

Kauppakonserni Kesko, Tieto, Valio ja Microsoft aikovat aloittaa yt-neuvottelut, jotka johtavat työvoiman vähentämiseen. Keskon syynä vähentää työntekijöitä on tavoite rakentaa kilpailukykyisempi käyttötavarakauppa. Kesko aikoo yhdistää toimialoja, koska mm. käyttötavarakauppa on kärsinyt jo pitkään taantumasta. Keskon tavoitteena on nostaa Suomen laskevaa talouskasvua vähentämällä kuluja, ja yhdistämällä toimialoja. Valion yt-neuvottelut johtuvat teollisuustuotteiden hintataso on laskenut markkinoilla, koska Suomalaisten kysyntä on vähentynyt. Valion työvoiman vähentämiseen vaikuttaa myös tuontikielto Venäjälle.
  Kaikkien yt-neuvottelut aloittaneiden määränpää on sama. Irtisanomalla työntekijöitä, ja muuttamalla nykyisten työntekijöiden työnkuvaa, tavoitteena on kasvattaa tuloja ja vähentää menoja.
Nykyiset yt-neuvottelut vaikuttavat Suomen talouskasvuun negatiivisesti, koska Suomalaisten ostovoima on heikentynyt ja heikentyy kokoajan irtisanomisten johdosta. Suomalaisten ostotottumukset ovat muuttuneet laskevan talouden seuraksena, kuten ihmiset ovat vähentäneet ravintolapalveluiden käyttöä, ja siirtyneet halpaan naudanlihaan porsaanlihan sijasta.
Kansantalous tarkoittaa yhteiskunnan talouden muodostamaa kokonaisuutta. Nykyiset yt-neuvottelut vaikuttavat Suomen kansantalouteen negatiivisesti, koska kotitalouden käyttämät varat hyödykkeisiin laskee irtisanomisien myötä.
Ukrainan ja Venäjän väliset asiat ovat heikentäneet Suomalaisten kuluttajien luottamusta. Finanssiyhtiö Nordean ekonomisti Pasi Sorjosen mukaan Venäjän tilanteessa ei ole nähtävissä muutosta vähään aikaan, mitä pidempään Venäjän ongelmat kestää sitä enemmän siitä on haittaa Suomelle. Sorjonen ei nää suomen vientinäkymän parantuman vielä vähään aikaan. Suomalaisten epävarmuus vaikuttaa kansantalouteen. Ihmisten ollessa epävarmoja, he alkavat käyttää halpoja tuotteita kalliiden sijaan, ja siirtelevät asioiden ostoa myöhemmälle ajankohdalle. Suomalaisten siirtyminen halpoihin tuotteisiin, ja yleisestikkin säästäminen vaikuttaa negatiivisesti yritysten tuottoon. Joka johtaa irtisanomisiin, ja työttömyys lisääntyy.

1 kommentti:

  1. Mielestäni aloitat tekstin hyvin ja johdatat lukijan hyvin ja erittäin vaivattomasti suoraan asiaan. Tekstistä on havaittavissa runsaasti eri vaikutteita ja seurauksia siitä, mitä työvoimanvähennykset aiheuttavat talouskasvussa sekä kansantaloudessa. Jaoittelu on tekstissä hyvää ja käytät selkeää kieltä, joten lukijan on helppo pysyä kärryillä. Voisit mielestäni käyttää hieman enemmän havainnollistavia esimerkkejä. Olet kuitenkin lukenut tekstit hyvin, ja perehtynyt asiaan. Hyvää työtä Heikki!

    VastaaPoista