tiistai 14. lokakuuta 2014

Blogikirjoitus 1, Sanna Pohjola

Suomen kuluttajien luottamus maan talouteen oli syyskuussa lähes heikointa kahteen vuoteen. Tästä kerrotaan Helsingin Sanomissa Petri Sajarin artikkelissa. Kerrotaan että Suomalaisten luottamus omaan talouteen, Suomen talouteen sekä työttömyyskehitykseen on heikentynyt. Artikkelissa haastateltavana olleen Pasi Kuoppamäen mukaan suomalaisten on aihetta huolestua työttömyydestä, sille Suomen talous ei kasva. Hänen mukaansa myös tulevat veronkiristykset heikentävät kuluttajien ostovoimaa ja tämä puolestaan heikentää talouskasvun edellytyksiä.

   Finanssiyhtiö Nordean ekonomisti Pasi Sorjosen mukaan kuluttajien heikentynyt luottamus talouteen voi näkyä muun muassa siinä, etteivät ihmiset käy enää ravintoloissa. Eli siis ihmiset niin sanotusti välttelevät liikaa rahan käyttöä. Sorjonen kertoo myös, että elintarvikkeita ostetaan eri tavalla. Halvempia tuotteita suositaan yhä enemmän. Myös vaatteiden myynti on vähentynyt.

Artikkelissa on myös haastateltu kahta Suomen kansalaista. Toinen heistä kertoo että oli aikonut ostaa pöydän terassilleen, mutta se kuitenkin jäi ostamatta, Hän myös sanoo sen kertovan jotain talouden tilanteesta. Toinen haastatelluista oli taas ostamassa mattoa kotiinsa mutta sanoo ettei opiskelijan budjetilla ole varaa mihinkään kovinkaan suureen hankintaan. Kerrotaan myös, että samppanjan myynnin väheneminen kertoo jotain heikosta luottamuksesta. Heikon luottamuksen takia kansalaiset eivät ehkä uskalla käyttää rahaa enempää kun on pakko.
Sorjonen kertoo heikentyneen luottamuksen johtuvan Venäjän ja Ukrainan tapahtumista. Kerrotaan myös Venäjän tilanteen vaarantavan Suomen vientinäkymiä, joka taas vaikuttaa talouteen.

   

1 kommentti:

  1. Kirjoitus täyttää tehtävänannon kriteerit ja se on monipuolinen. Lähteet ovat hyvin kerrottu tekstissä. Hyvä teksti, mutta pituutta olisi saatu lisää vaikka jatkamalla lauseiden sisältöä.

    VastaaPoista